Geert van de Vorstenbosch

Geert van de Vorstenbosch is beeldend kunstenaar en docent aan het Fioretti college in Veghel.

In 1986 studeerde hij af op TEHATEX in Nijmegen. Al snel startte hij naast zijn werk aan verschillende scholen en instellingen, zijn eigen atelier waar hij les gaf aan jongeren en volwassenen. Hier deed hij heel veel ervaring op in het vrije atelier leven. Dit gaf hem ook veel mogelijkheden om aan zijn eigen kunstenaarsbestaan te werken.

In 1988 exposeerde hij in het museum aan de Waag in Alkmaar met zijn aquarellen van koeien. Met veel voorliefde voor de stijl van de Haagse School was zijn werk daar al sterk tonalistisch van karakter. Jarenlang schilderde hij de duin- en riet landschappen van Schiermonnikoog, zijn geliefde eiland.

De fascinatie voor de woeste verschijningen in het landschap ging over. De mens als “Runner” in strijd met zichzelf en de afstand die hij lopen wil werd een nieuw thema. Geïnspireerd door Kip Lagat Samoei, een marathonloper uit Kenia, schilderde hij honderden “Runners.” Werkte voor het blad Runnersworld en exposeerde van 1994 tot 1999 op tal van grote locaties zoals Hilton, Dorinth, Krasnapolski waar grote atleten verbleven. Als decorschilder voor de nationale marathons was zijn hoogtepunt de expositie op Schiphol n.a.v. de Olympische spelen in Atlanta.

Opgedragen aan zijn gestorven tweelingzusje dat hij nooit heeft gekend, zijn de doeken en tientallen etsen waaraan hij werkt in de periode 2004-2012. Weer de mens centraal maar nu veel heftiger. Met een duidelijke verdieping in eigen persoon die veelvuldig herkenbaar aanwezig is in de grote schilderijen. Altijd nog steeds figuratief maar zeer expressief van aard.

Vandaag de dag is Geert zowel schilder als beeldhouwer. Niet zozeer werk met een thema is leidend maar vooral met opdrachten is hij actief in zijn atelier waarin hij werkt met Jolanda. Het is dan ook niet verwonderlijk dat ook hierbij haar invloed groot is. Maar sterk herkenbaar blijven altijd de veelzijdigheid en expressiviteit waarmee hij ook als docent bekend staat.

Geert van de Vorstenbosch, aangenaam!